Wpływ diety na cerę naczynkową

Cera naczynkowa jest bardzo trudna w codziennej pielęgnacji. Widoczność tzw. pajączków uzależniona jest od kilku czynników. W szczególności bardzo niebezpieczne są gwałtowne i nagłe skoki temperaturowe, które niekorzystnie działają na naczynka krwionośne. Stosowanie odpowiednio dobranych kosmetyków jest podstawą w prawidłowej pielęgnacji. Jednakże osoby z cerą naczynkową powinny zwrócić uwagę również na codzienny jadłospis. Okazuje się bowiem, że to co spożywamy ma znaczący wpływ na stan naszej cery. Jeśli chcemy uniknąć powstawania „pajączków”, powinniśmy pamiętać o kilku, podstawowych zasadach.

Osoby z cerą naczynkową powinny unikać ostrych przypraw, alkoholu oraz kawy. Wszystkie te produkty powodują rozszerzenie naczynek krwionośnych, co jest bardzo niewskazane dla cery naczynkowej. Chcąc poprawić stan cery naczynkowej warto spożywać odpowiednie suplementy. Bardzo pomocna może okazać się rutyna. Substancja ta często przepisywana jest przez dermatologów osobom, które borykają się z typowymi problemami cery naczynkowej. Regularne stosowanie rutyny zmniejsza kruchość naczyń. Są one zatem odporniejsze na działanie wielu, niekorzystnych czynników. Równie przydatne może okazać się zażywanie suplementów zawierających arnikę górską. Dzięki niej zaczerwienienie jest mniej widoczne. Na szczególną uwagę zasługuje także miłorząb japoński. Korzystnie wpływa on bowiem na zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych. Podobne działanie wykazuje witamina PP. Z tego powodu dietę należy wzbogacić o produkty, które zawierają duże ilości tych związków.